Aankopen via vennootschap: pensioen en successie

SHARE

beleggingsvastgoed successie pensioen

Aankopen via vennootschap: pensioen en successie

Eén van de meest gestelde vragen die wij ontvangen van onze klanten is de bovenstaande. We merken immers dat veel ondernemers een cash voorraad hebben in hun vennootschap (al dan niet voor de opbouw van een liquidatiereserve) en wensen deze vaak op een "verstandige" manier en als een goede huisvader te beleggen. Om zo de hoge inflatie die er is te verslaan en de koopkracht van hun spaarpot te behouden in de optiek van hun pensioen.

Een eerste vraag die men zich moet stellen is of de vennootschap na het stopzetten van de beroepsactiviteit nog levensvatbaar is qua inkomsten ( rekening houdende met de lopende kosten oa boekhouder, sociale taksen etc) ?

Een vennootschap behouden die slechts enkele duizenden euro's als huur ontvangt per jaar, zal weinig kunnen uitkeren naar de zaakvoerder. Aangezien de vaste kosten toch snel € 4000 per jaar zullen bedragen. Maar vanaf welk bedrag is het dan wel interessant?
Indien men een nettohuur op zijn vastgoed kan behalen van 3%, dan is een volume in activa van 1 miljoen de onderste grens. Enkel dan kan men de vennootschap behouden als inkomsten vehikel in zijn pensioenplanning. 

Wil men de vennootschap eventueel behouden als een tool binnen de successieplanning? Hou er dan ook mee rekening dat indien kinderen het kapitaal willen uitkeren, dit ook een kostprijs zal hebben.
Wat men wel kan doen is de aandelen van de vennootschap op een gemakkelijke en goedkope wijze doorgeven aan erfgenamen. Eventueel met het behoud van het vruchtgebruik voor de zaakvoerders.
Bij klanten zonder kinderen met een vennootschap is dit zelfs erg interessant gezien de erfrechten voor neven en nichten snel kan oplopen tot 65% op het vermogen.

Langs de andere kant kan men ook tijdens zijn actieve carrière sneller vermogen opbouwen via de vennootschap.  Omdat je via de vennootschap gebruik kan maken van bruto gelden en met een krediet een behoorlijke hefboom kan krijgen op de eigen middelen. Daarnaast kan het vastgoed ook afgeschreven worden en eventuele meerwaarde gespreid belast worden door herinvestering.

Went u hierover meer info? 
Onze adviseurs helpen u graag verder! 

 

 


candor_white-2

Waarom investeren met Candor?

Vastgoed moet toekomstbestendig zijn. Candor speelt daarom in op verschillende aspecten, zoals mooie en moderne projecten op toplocaties. Daarbij wordt rekening gehouden om elke grond de ideale bestemming en het juiste concept te geven.

Wenst u meer informatie?

Recente artikelen

U-flats: Duurzaam investeringsvastgoed op een toplocatie

De afbraakwerken in U-flats zijn ondertussen begonnen! In het kader van Candurable geven we hier kort even mee welke acties wij als bedrijf nemen om ...

Lees meer »

U-flats: The Urban Gateway to a flexible stay in Brussels

Het project U-flats ligt op de AAA-locatie aan de Navo, waar er meer dan 50 multinationals in de buurt zitten, waaronder EY, KPMG, Johnson & ...

Lees meer »

Candor lanceert Escaut

Leven in een groene buurt boordevol stadsdynamiek: het kan! Met ons nieuwe project Escaut veroveren we ook een stukje aan Tour & Taxis. Escaut, ...

Lees meer »