Circulaire betreffende het tijdelijk verlaagd btw-tarief

SHARE

6 % BTW

Tijdelijk tarief voor afbraak en heropbouw van woningen in Belgisch grondgebied. Hierdoor kan men via een gesplitste verkoop van registratie op de grond en BTW aan 6% op de constructie.
Deze tijdelijke fiscale stimulans geldt voor heel België en dit tot en met 31/12/2022.


Grondvoorwaarden?

De verkrijger bestemt de woning om te gebruiken als eigen en hoofdzakelijke eigen woning waar hij zonder uitstel zijn domicilie zal hebben. De woning heeft een bewoonbare oppervlakte van ten hoogste 200 m2.

Wat wordt hiermee juist bedoeld?

 • Bij appartementen wordt enkel de oppervlakte van de privatieve woonvertrekken in aanmerking genomen en niet deze van de gemeenschappelijke ruimten zoals centrale hal, trappen, lift, garages, etc.
 • In geval van co-housing worden gemeenschappelijke delen gedeeld onder het aantal units

 

Wie kan genieten van verlaagde btw?

 • Enkel natuurlijke personen.
  Diegene die de heropgerichte woning koopt of ten gunste van wie er een zakelijk recht op wordt gevestigd.
   
 • Deze woning dient je enige woning te zijn.
  Het niet zelf betrekken van de heropgerichte woning, waar de koper is gedomicilieerd, kan enkel worden aanvaard indien dit tijdelijk is.
  Indien je naakte eigenaar bent van een andere woning, zonder vruchtgebruik van deze woning, wordt dit ook gezien als een “verhinderend bezit”.
  Hierop zijn uiteraard wel uitzonderingen:
  - Wanneer je ingevolge van een erfenis, mede-eigenaar, blote eigenaar of vruchtgebruiker wordt.
  - De woning die de koper bewoonde als eigen woning en waar zijn domicilie was gevestigd dient op uiterlijk 31 december van het jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikneming/inbezitneming van de woning verkocht te zijn.

 • De woning dient als hoofdzakelijk eigen woning.
  Dit wilt zeggen dat, indien er in een deel van het pand wordt gebruikt voor de uitoefening van een economische activiteit, deze oppervlakte niet groter mag zijn dan het gedeelte van de woning.

 

Hoelang moeten deze voorwaarden vervuld zijn en wat zijn de formaliteiten?

 • De voorwaarden moeten minstens vervuld blijven tot 31 december van het vijfde jaar volgende op het jaar van de eerste ingebruikneming/inbezitneming van de woning.
  -> is dit niet het geval dien je deze BTW pro rata terug te betalen.

 • Formaliteiten:
  - Verkoper en koper leggen verklaring af
  - Verklaring moet ingediend worden vooraleer de BTW opeisbaar is

Op zoek naar een eigen woonst in Gent/Brussel?

 


candor_white-2

Waarom investeren met Candor?

Vastgoed moet toekomstbestendig zijn. Candor speelt daarom in op verschillende aspecten, zoals mooie en moderne projecten op toplocaties. Daarbij wordt rekening gehouden om elke grond de ideale bestemming en het juiste concept te geven.

Wenst u meer informatie?

Recente artikelen

Aankopen via vennootschap: pensioen en successie

Aankopen via vennootschap: pensioen en successie Eén van de meest gestelde vragen die wij ontvangen van onze klanten is de bovenstaande. We merken ...

Lees meer »

U-flats: Duurzaam investeringsvastgoed op een toplocatie

De afbraakwerken in U-flats zijn ondertussen begonnen! In het kader van Candurable geven we hier kort even mee welke acties wij als bedrijf nemen om ...

Lees meer »

U-flats: The Urban Gateway to a flexible stay in Brussels

Het project U-flats ligt op de AAA-locatie aan de Navo, waar er meer dan 50 multinationals in de buurt zitten, waaronder EY, KPMG, Johnson & ...

Lees meer »